tirsdag 19. juni 2012

Praktisk info backpacking i Sørøst-Asia

Første del av vår planlegging besto av finne ut hvilke land og byer vi ville besøke. Vi startet med å ringe rundt land vi ville besøke og var i dialog med Kilroy om mulige ruter. Vietnam, Indonesia og Malaysia var selvskrevne gjester som vi alltid har hatt en drøm om å besøke. Vi surfet mye rundt på nettet, fant sider med tips og bilder og antall land utvidet seg.


Vi bestemte oss for å legge opp ruten vår selv. Vi følte at vi mistet en del av fleksibiliteten vi liker ved backpacking dersom vi skulle bestilt og planlagt det meste på forhånd, gjennom en operatør. Vi ville bestille mens vi reiste. Vi har lært mye av andre reisende når vi har vært på Interrail, og ville være åpen for dette. Vi liker å ha muligheten til å legge om hele reiseruten ut i fra gode tips på veien. Du er helt fri og tar kun en dag av gangen.


Vi reiste i juni og juli, enkelte områder i Asia har regnsesong i denne perioden. Listen med byer ble halvert da vi gikk igjennom klimaet de ulike stedene. Vi satt fortsatt igjen med en del byer, og jeg var positivt overrasket over hvor mange av byene som faktisk var anbefalt å reise til i juni og juli.

Når grovskissen for ruten var klar fordypet vi oss i byene og mulighetene de hadde å by på.  Liker å sette meg inn i slike ting før jeg reiser, samt landets historie. En del av reisen er jo også planleggingen. Vi satt opp litt informasjon om hvert land for oss selv, dette lagret vi i dropbox-folderen før avreise. Vi har en egen mappe på dropbox hvor vi har kopi av viktige dokumenter som pass og reiseforsikring, da har vi det alltid med oss uansett om vi skulle være så uheldig å miste det. Har du ikke testet dropbox anbefaler jeg deg å se instruksjonsvideoen. Adresser til kjente og kjære som skal få kort på våre reiser ligger også her.


Vi planlegger også grovt hva vi vil se og gjøre i disse byene. Vi har kjøpt Lonely Planets Southeast Asia on a Shoestring som vi skal ta med oss på reisen, men i tiden før reisen leser vi også Lonely Planets gudebøker for hvert land. De har gode utfyllende tekster om landets historie og andre tips. Sekken blir imidlertidig veldig tung om vi skal ha alle disse med oss. Derfor lager vi heller et dokument hvor vi skriver samlet ned info om byene vi vil besøke, områder rundt, attraksjoner, opplevelser, ord og andre småting fra guidene som vi må huske når vi er på tur. For å slippe å betale for alle disse bøkene vi ikke skal ha med oss, har vi vært innom biblioteket i byen. De har et veldig godt utvalg av guidebøker. Imidlertidig er det gode gåruter og andre tips i disse bøkene, som vi gjerne vil ha med oss på reisen. Derfor liker jeg veldig godt at du kan kjøpe kapittler fra disse bøkene på Lonely Planet sin hjemmeside. Vi lagrer da kapittelet vi vil ha med oss på turen på telefonen, slik at vi kan åpne det når vi har behov for det.

Jeg liker å få insprasjon fra flere steder, derfor tråles også nettet og blader for tips. Det essensielle er jo å få med seg serverdigheter, men vel så viktig er det å få med seg uoppdagede skatter. Wikitravel og Wikipedia formidler landets historie og ting som er verdt å se. Ikke minst har Tripadvisor en rekke anmeldelser av ting man må gjøre og gode restauranter. Kilroy og Lonely Planet har også noen gode artikler. Og forumet på Verdensvant er verdt et besøk. Ellers finner man gode tips på andre blogger, og enkelte byer har sine egne hjemmesider. En ting jeg lært når vi var på interrail, er at det er gull verdt å gå innom et turistkontor i byen. De har god oversikt over byen sin og områdende rundt. Du kan da fortelle hva du vil oppleve, og de kan sette deg på rett spor. Gjerne også litt utenom allfarveie.

Det kan også være mange tips å hente hos de som har vært i landene du skal besøke. Ikke minst kan andre reisende du treffer på din vei gi gode tips, og de som driver hosteller rundt om i landet har også ofte reist mye. Vi liker å rådføre oss med de vi treffer på vår vei. Dele opplevelser.

En liten oppsummering av 
resultatet kan du lese om her.


Vi undersøkte videre hvilke vaksiner vi behøvde, og hvordan vi kan forhindre myggstikk som kan føre til sykdommer. Trykk på lenkene for å lese mer om planleggingen og de gode sidene vi fant under vår research. Husk å vær ute i god tid slik at du får tatt alle dosene før avreise. Helsesøsteren veileder deg i jungelen, men det er enkelte vaksiner du selv må avgjøre om du virkelig trenger. Det kan derfor være lurt å sette seg litt inn i dette. Har du tatt vaksiner fra før, har helsesøsteren heldigvis profilen din og kan fortelle deg hva du bør oppdatere. Det er også flere vaksiner som du kan ta noen måneder senere for at de, i teorien, skal vare livet ut. Fint å få med seg når man allerede har investert.

Videre undersøkte vi hvilke land vi behøvde visum til, og om de måtte bestilles på forhånd. Av de landene vi skulle besøke var det kun Beijing hvor vi behøve forhåndsvisum. De resterende landene hvor det var nødvendig med visum kunne man kjøpe dette ved ankomst. Det eneste du behøvde var passbilder og noen lokale sedler. Vi tok ut dollar på Gardermoen og det gikk fint å betale med de.

Visumet til Kina bestilte vi gjennom Visumservice. Alt vi trengte å gjøre var å fylle ut visumsøknad og bestillingsskjema, ta noen passbilder også sende det til Visumservice som ordnet resten. Dette var vår eneste mulighet da vi ikke kunne møte opp på den Kinesiske Ambassaden i Oslo selv for å ordne visum. Det skulle vises seg å være liten hjelp å få når vi sendte mail til den Kinesiske Ambassade for å høre om andre løsninger for å ordne visum. Derfor er jeg glad vi kom over Visumservice.


Vi måtte også orden oss reiseforsikring for de to månedene. Dette innebar at det ikke var nok med ordinær forsikring, vi måtte også kjøpe forlengelse. Vi hadde mange muligheter for kombinasjon av forsikringer, og brukte en del tid på å finne den forsikringen som passet best til oss. Du kan lese om prosessen her. 

Før avreise leste vi også litt om jetlag for å forhindre å bli for mye plaget av dette. Vi laget også en pakkeliste som ble gjennomgått og kuttet på flere ganger.

Undervise på reisen booket vi hostel, hotell og flyreiser løpende. Vi overnattet alltid på steder med internett slik at vi lett kunne booke derfra. Det varierte stort hvor lang tid i forveien vi bestilte. Det må du bare ta på gefylen av hva som passer deg. Vi likte å ta det med ro på reisen, sikre at vi fikk god tid på hvert sted og at det ikke ble et jag for å reise rundt. Vi dro ikke videre før vi følte oss helt klar for det. Vi brukte flittig oversikten over lokale flyselskap til Lonely Planet, bakerst i Southeast Asia on a Shoestring og den til hvert kapittel om landene. Vi sammenlignet alltid prisene som kunne variere stort. Ellers brukte vi de kjente og kjære sidene for overnatting, hostels.com, hostelbookers.com, hostelworld.com og hotels.com. Av og til valgte vi "our pick" i Lonely Planet boken, og det ble alltid en suksess. Det hendte vi dro til en by uten å ha overnatting, og da gikk vi ofte til disse stedene. Det gikk helt fint.
En reise som definitivt ga mersmak, dette skal vi gjøre igjen!



2 kommentarer:

  1. Heilt super blogg! Skal ut på tur i mars, og plukka opp masse nyttige tips!
    Imponerende gjennomført, og eit eksempel til etterfølgelse,

    Keep up the good work,

    sender kanskje noen spørsmål over mail.

    Mvh

    Øystein Wallevik

    SvarSlett
  2. Eg skal reise backpacking med ei vennene i 3mnd, og det du har skrevet her gjorde det enklere for oss å forstå hvordan det er å backpacke. Eg har vært litt nervøs fordi vi skal ta en del av reisen undervegs(spontant), men dere hadde en bra opplevelse med det så det beroligger litt :D Du skriver bra!!

    SvarSlett